Kat mülkiyeti kanunu, basitçe kişinin ona ait olan konuta nasıl sahip olduğunu ortaya koyar. Kat mülkiyeti, bir bütünün parçalarına verilir. Yani tesisin içinde bulunan daire, mağaza, depo gibi kısımların bütünden bağımsız olarak parça parça satın alınımı sonucunda verilir. Örnek olarak bir AVM’de yer alan mağazaların her biri verilebilir. Bir kişinin konutunun kat mülkiyetine sahip olması demek, konutta herhangi bir problemin bulunmadığı, iskân alma noktasında bir sıkıntı çıkmadığı manasına gelmektedir.
Kat Mülkiyeti Kanunu Neleri Kapsar?
1965’den beri kat sahiplerinin hakkını koruyan Kat Mülkiyeti Kanunu; kat mülkiyeti ve kat irtifakı ile ilgili genel hükümlülükleri, kat mülkiyeti ve irtifakının nasıl kurulacağını açıklayıcı genel maddeleri, kat mülkiyeti kütüğünü ve mülkiyet için gerekli belgeleri, kat ve kat irtifakı sahiplerinin haklarını, sahiplerin borçları ile ilgili maddeleri, ana gayrimenkulün kat sahiplerince nasıl yönetileceğini, kat sahiplerinin nasıl bir kurul oluşturması gerektiğini, oylamanın ne şekilde olacağı, yönetici seçimi gibi durumları, kat mülkiyeti ve irtifakının sona ermesinin ne şekilde gerçekleşeceğini içerir.
Kat Mülkiyeti Nasıl Çıkarılır?
Kat mülkiyeti almak için, bazı belgeleri toplayarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmak gerekir. Bu belgeler:
- İskân alınmamış bir konut için kat mülkiyeti alınamaz, bu nedenle bu belge ilgili kuruma sunulmalıdır.
- Ana gayrimenkulün önünü, arkasını ve yanlarını gösteren; belediye tarafından onaylanmış fotoğraf da belgelerin arasında eklenir. Kat mülkiyeti ana gayrimenkulün parçaları için alınmaktadır ancak başvuru için mutlaka ana yapının onaylı, 13×18 boyutlarındaki fotoğrafı gerekir.
- Tesisin her bir parçası için düşen arsa payı, numaralarını, her türlü detayını ve bu parçaların sahiplerinin imzalarını içeren belge, noterde onaylatılarak istenilen belgeler arasında yerini almalıdır.
- Kat mülkiyeti kanunu maddeleri gereğince kurulan yönetimin, yönetici ve üyelerce imzalanmış planı da istenen bir diğer belgedir.
Kat mülkiyetine giden yol esas olarak şöyledir: Öncelikle kişi, eğer ki henüz inşaat aşamasında olan bir konut için pay sahibiyse kat irtifakı tapusu alır. Almak zorunlu değildir ancak kanunlar tarafından kişilerin hakkının korunabilmesi için gereklidir. İnşaat tamamlandıktan sonra konut için iskân alınır. Daha sonra kat irtifakı kat mülkiyetine çevrilir. Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirmek zorunlu olmasa da ikisi tam olarak aynı şey değildir bu yüzden de usule uygun bir yol izlenmesi ileride problem yaşanmamasını sağlar.
World Of FMS, tesislerin inşası sırasında, inşasından sonraki diğer işlemlerde yardımcı olduğu gibi kat mülkiyetini alan kişilerin kanunlar gereğince oluşturacağı yönetim kurulundaki iş yükünü de üstlenecek ve doğru bir yol çizmelerine yardımcı olacak bir kuruluştur. AVM’ler, şehir hastaneleri, havalimanları, rezidanslar gibi yönetimi oldukça karmaşık ve zor olabilecek konutlarda taşın altında elini koyarak müşterilerinin en iyi hizmeti almalarını sağlarlar.